Cele doua Camere ale Parlamentului ceh s-au reunit vineri dimineata pentru alegerea sefului statului, in prezenta celor doi candidati - presedintele in exercitiu Vaclav Klaus si economistul Jan Svejnar, relateaza AFP.

Procesul, destul de complex, risca sa fie si mai complicat din cauza dezacordului dintre Camera Deputatilor (200 locuri) si Senat (81 locuri) pe tema modului de desfasurare a votului - cu buletin secret sau prin ridicarea miinii.

Klaus, eurosceptic notoriu si veteran al politicii Cehiei, candideaza pentru un al doilea mandat de cinci ani. Unicul sau rival, Svejnar, a venit special din Statele Unite pentru a candida la presedinte. Un novice in politica, el a reusit sa devina cunoscut dupa o campanie dupa modelul american.

Alegerile pot avea pana la trei tururi, cu conditii tot mai inflexibile pentru desemnarea presedintelui. Al doilea si al treilea tur ar putea avea loc in aceeasi zi, dar si la 15 zile distanta, potrivit Constitutiei. In 2003, trei alegeri cu cate trei tururi au fost organizate in trei saptamani, pentru alegerea lui Klaus. Dezbaterile au inceput la 09.00 GMT (11.00, ora Romaniei) in Sala spaniola.

Deputatii cer votul prin ridicarea mainii, dar senatorii prefera buletinele secrete, folosite din 1990.
"Sunt convins ca presedintele va fi ales astazi, in cursul serii sau al noptii", a declarat presedintele Senatului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.