Candidatul republican pentru presedintia SUA, Mitt Romney, s-a retras din cursa pentru obtinerea nominalizarii partidului sau la alegerile prezidentiale din noiembrie.

Decizia sa face practic certa victoria senatorului de Arizona, John McCain, care devine astfel candidatul Partidului Republican la presedintia tarii.

Mitt Romney a spus ca a luat hotararea de a se retrage din competitie pentru ca partidul trebuie sa fie unit in jurul unui singur candidat care se va infrunta cu candidatul Partidului Democrat in noiembrie.

El a facut anuntul la o intalnirea anuala a politicienilor conservatori.

Ultimul discurs al lui Mitt Romney - cel in care-si anunta iesirea din cursa - a fost si cel mai bun din intreaga campanie.

'Unificarea' dreptei americane

El a vorbit despre valorile miscarii americane moderne de centru dreapta si de obstacolele pe care le are de infruntat. si a vorbit cu o pasiune care i-a lipsit in timpul discursurilor electorale.

Domnul Romney a fost de departe cel mai bogat candidat aflat in cursa, dar desi averea l-a ajutat sa cumpere spatiu pentru spoturi electorale, nu i-a putut cumpara succesul.

Mitt Romney a spus ca iese din cursa din dragoste de patrie, dar aceste cuvinte nu au putut masca faptul ca a suferit o infrangere majora.

"Daca ar fi vorba doar despre mine as continua competitia, a spus el. Dar nu a fost vorba niciodata despre mine."

"Am intrat in cursa" - a spus domnul Romney - "pentru ca iubesc America. in aceste vremuri de razboi, simt ca trebuie sa ma dau la o parte pentru binele partidului si al tarii", a mai spus el.

Principalul candidat republican, John McCain, a trecut si el prin momente delicate la acesta conferinta a conservatorilor republicani.

El nu s-a aflat niciodata pe aceleasi pozitii cu conservatorii fundamentalisti care participa la aceasta conferinta pe subiecte ca imigratia ilegala de pilda. Acum insa are o sarcina dificila:

"Stiu ca am o responsabilitate daca devin - asa cum sper - candidatul republican la presedintie. Am o responsabilitate sa unific partidul si sa-l pregatesc pentru marea competitie din noiembrie", a spus John McCain care este constient ca fara sustinerea conservatorilor din partid nu are nici o sansa sa castige cursa finala.

Retragerea din cursa a lui Mitt Romney ii ofera insa un avantaj nesperat. El stie acum ca va reprezenta partidul in alegeri si poate incepe sa se pregateasca de pe acum, in vreme ce senatorii Barak Obama si Hilary Clinton mai au inca multe alegeri primare in fata inainte de a se sti care din ei va reprezenta Partidul Democrat in cursa finala.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.