Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) cere demararea unei anchete internationale care sa clarifice circumstantele mortii fostului premier libanez, Rafic Hariri. Printr-o rezolutie propusa de SUA, Franta si Marea Britanie si adoptata ieri, forul a decis constituirea unei comisii internationale si independente de ancheta, care sa asiste autoritatile libaneze in investigatia referitoare la toate aspectele asasinarii lui Hariri, ucis intr-un atentat cu bomba la Beirut, la 14 februarie.

Comisia va avea la dispozitie trei luni, cu posibilitate de prelungire, pentru a ajunge la primele concluzii cu privire la asasinarea lui Hariri. Membrii sai vor fi imputerniciti de Consiliul de Securitate sa caute, in Liban, toate probele si informatiile necesare, iar autoritatile libaneze au obligatia de a coopera complet cu acestia. Rezolutia adoptata ieri cere Guvernului de la Beirut "sa-i predea justitiei pe autorii, organizatorii si comanditarii atentatului de la 14 februarie si sa faca in asa fel, incat concluziile anchetei comisiei sa fie deplin luate in considerare". Dintre statele membre ale Consiliului, Algeria, Brazilia, China si Rusia au propus si au reusit sa impuna cateva amendamente. Ele insista asupra faptului ca ancheta comisiei trebuie sa se desfasoare "respectand suveranitatea Libanului", au declarat surse diplomatice citate de AFP.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.