Justitia braziliana a constrins o scoala de samba sa distruga un car alegoric care ofensa memoria victimelor Holocaustului.

Anul acesta, sarbatoarea de la Rio pare sa fie nu numai un carnaval al scolilor de samba, ci si al justitiei si politiei braziliene. Scoala de samba Viradouro a fost constrinsa de judecatorii brazilieni sa nu includa in defilarea de la Rio un car alegoric care infatisa mai multe victime ale Holocaustului, deasupra carora se afla un dansator reprezentindu-l pe Adolf Hitler. „Ideea unui Hitler dansind pe cadavrele mai multor evrei este revoltatoare“, a declarat un purtator de cuvint al Federatiei Israelite din Rio de Janeiro. Scoala Viradouro are si un antecedent, in 2003, atunci cind a defilat cu o statuie a lui Iisus Hristos care tinea in mina o arma automata, intr-un spectacol impotriva violentei si a traficului de droguri.

Proiectul artistic care denigra Holocaustul a intrat sub incidenta legii braziliene care interzice propaganda nazista si rasismul, iar judecatorii au avertizat scoala Viradouro ca va fi penalizata cu 115.000 de dolari daca isi va afisa respectivul car alegoric, amenda la care se vor adauga 30.000 de dolari pentru fiecare dansator care il va reprezenta pe Adolf Hitler.

Reprezentantii scolii au anuntat, cu citeva zile inainte de debutul carnavalului, ca au distrus carul alegoric. „Nici persecutorii, nici victimele perioadelor tragice ale istoriei noastre nu au dreptul sa ascunda aceste evenimente“, arata insa un comunicat oficial al scolii Viradouro. Politia braziliana a descoperit, in ultimele luni, si o legatura intre cea mai veche scoala de samba, Mangueira, si cel mai important lider brazilian al traficantilor de droguri - Luiz Fernando da Costa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.