Dupa pierderea alegerilor de catre administratia Kaczynski, Polonia anuntase ca respinge planurile Statelor Unite de a amplasa elemente ale scutului antiracheta pe teritoriul sau si conditionase orice acord in acest sens de intarirea capacitatilor sale de aparare antiaeriana. Motivul invocat de Varsovia era opozitia Rusiei fata de planul american si amenintarea la adresa securitatii sale nationale. Moscova amenintase ca isi va indrepta rachetele asupra Europei daca Statele Unite nu renunta la intentia de a instala interceptori in Polonia si un radar in Cehia.

In octombrie 2007, presedintele rus Vladimir Putin compara situatia cu criza rachetelor din Cuba, din anii '60, care au adus SUA si URSS foarte aproape de o confruntare nucleara. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat din nou SUA, simbata, ca scopul scutului antiracheta este de „a avea un ochi atintit asupra sistemului rus de disuasiune nucleara“, desi americanii declara ca el vizeaza amenintari din partea unor state precum Iranul sau Coreea de Nord.

„Intelegem dorinta Poloniei de modernizare a armatei sale si mai ales a apararii antiaeriene. Vom acorda toata sustinerea noastra, pentru ca acest lucru va spori capacitatile aliatului nostru, Polonia“, a declarat secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, in replica la preocuparile Varsoviei.

La rindul sau, ministrul polonez de Externe, Radek Sikorski, aflat in vizita la Washington, a afirmat ca este multumit ca „principiile pentru care a luptat Varsovia au fost acceptate“ de partea americana. Acordul final urmeaza sa fie insa ratificat de Parlamentul polonez, iar negocierile vor continua asupra detaliilor tehnice.