Salbatic, frivol, incantator... Celebrul Carnaval brazilian transforma Rio de Janeiro intr-un spectacol fantastic si unic.
Anul acesta, startul carnavalului s-a dat marti, cu patru zile mai devreme decat era programat, prin traditionala ceremonie de inmanare a cheilor orasului de primarul capitalei braziliene, Cesar Maia, regelui carnavalului, Rei Momo. Pe o ploaie deasa, Regele Momo a venit intr-o caleasca alegorica, trasa de cai, insotit de regina lui si de printesele lor. De sambata, timp de patru zile, toata Brazilia are vacanta oficiala, ca sa sa se bucure in voie de sarbatoare, iar turistii din toata lumea au venit cu o saptamana inainte, platind gras pentru aceasta sarbatoare, care, intre altele, revigoreaza si bugetul tarii. De pilda, un bilet numai la o parada costa intre 200 si 300 de dolari. Pentru inca pe-atat, turistii dornici de senzational sunt instruiti si lasati sa danseze cu profesionistii.

Este perioada in care Rio e plin de viata mai mult ca oricand, si tot aici au loc cele mai mari si mai ingenioase ritualuri ale carnavalului. Cu fiecare zi, atmosfera se incinge, debutand cu paradele de cartier, baluri si petreceri in “Cidade Maravilhosa” (“Orasul Minunat”), cum este supranumit Rio de Janeiro. Sarbatoarea atinge apogeul duminica si luni, cand se desfasoara parada carelor alegorice si “Sambadromul” - defilarea celebrelor scoli de samba pe traseul din Rio consacrat acestei ceremonii. in fiecare an, peste 12 dintre cele mai bune scoli de samba se intrec in costume, coregrafie si muzica, pentru a deveni “emblema” Braziliei si a capitalei Rio. Primele scoli de Samba au aparut la Rio, in 1928.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.