Autoritatile Romei sunt inca de ieri in stare de asediu din cauza numarului urias de pelerini care participa la funeraliile Papei si au adoptat masuri de securitate exceptionale pentru a face fata celor 200 de lideri din intreaga lume care participa la inmormantarea Suveranului Pontif.

Ieri, la Roma, erau peste de un milion de pelerini, iar autoritatile orasului au anuntat ca nu mai pot face fata sosirii altora in zona Vaticanului. In conditiile afluxului credinciosilor, Protectia civila le-a cerut acestora sa nu se mai indrepte catre Vatican, ci sa se duca direct in zona campusului universitar Tor Veragata, la circa 20 de kilometri sud de capitala. Acolo a fost amplasat un ecran la care credinciosii pot urmari funeraliile Papei, aceeasi masura fiind luata in mai multe piete din Roma.

20.000 de membri ai fortelor de securitate - mobilizati

Pentru ceremonia funerara, au fost mobilizate circa 20.000 de persoane, membri ai echipelor de interventie si personal al Protectiei civile. Ceremonia va dura trei ore, va fi difuzata de posturi de televiziune din intreaga lume si probabil urmarita de sute de milioane de oameni.
Slujba religioasa va fi celebrata de cardinali, dar si de patriarhi ai unor Biserici orientale (care tin de Vatican), si va fi prezidata de cardinalul german Joseph Ratzinger, care va tine predica.

200 de delegatii oficiale asista la inmormantare

Masurile adoptate pentru garantarea securitatii celor circa 200 de delegatii din intreaga lume care vor asista la funeralii au fost supuse unui prim test miercuri seara, prin sosirea presedintelui american, George W. Bush. Elicoptere ale Politiei au survolat traseul urmat de coloana oficiala, care era precedata de masini ale Politiei cu sirenele pornite. George W. Bush, insotit de fostii presedinti George Bush si Bill Clinton, s-a recules in fata catafalcului Suveranului Pontif, care s-a opus razboiului din Irak.

Numerosi lideri vor asista la funeralii, printre care secretarul general al ONU, Kofi Annan, premierul britanic, Tony Blair, presedintele francez, Jacques Chirac, dar si liderul israelian, Moshe Katsav, si iranian, Mohammad Khatami. Romania va fi reprezentata la funeraliile Suveranului Pontif de presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu, dar din delegatia tarii noastre mai fac parte regele Mihai I, Prea Fericitul Parinte Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si fostii sefi ai statului Emil Constantinescu si Ion Iliescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.