Presedintele american, George W. Bush, a rostit luni seara ultimul sau discurs despre strea natiununii americane.

Confruntat cu o economie instabila si un razboi neterminat, presedintele George W. Bush a utilizat cel de-al saptelea si ultimul sau discurs asupra starii natiunii pentru a formula o serie de cereri, informeaza EVZ.

El a pledat pentru aprobarea rapida a proiectului de reducere a taxelor, pentru rabdare in Irak si a prezentat o foarte modesta lista de alte initiative, intre care alocarea a 300 de milioane de dolari pentru finantarea studiilor copiilor saraci.

Potrivit Cotidianul, George W. Bush a vorbit, din nou, despre intentia sa de a „face totul“ pentru ca israelienii si palestinienii sa ajunga la un acord de pace pina la sfirsitul anului. „Luna aceasta, la Ramallah si Ierusalim, i-am asigurat pe liderii celor doua parti ca America va face totul si ca eu insumi voi face totul pentru a-i ajuta sa ajunga la un acord de pace care sa defineasca un stat palestinian, pina la finalul anului“, a subliniat Bush.

„A sosit timpul ca pe Pamintul Sfint sa existe un Israel democrat si o Palestina democrata traind alaturi in pace“, a adaugat el.

Cu citeva ore inainte de discursul sau despre starea natiunii, Bush a afirmat ca afluxul de palestinieni in Egipt demonstreaza „mizeria“ in care a aruncat Fisia Gaza miscarea islamista Hamas. „Le-as spune (palestinienilor - n.r.): iata unde v-a adus Hamas“, a spus Bush pentru postul tv ABC, referindu-se la sutele de mii de palestinieni care au trecut granita cu Egiptul pentru a face cumparaturi din cauza blocadei israeliene.

Presedintele SUA, George W. Bush, a cerut Iranului sa suspende imbogatirea uraniului ce ar putea fi folosit pentru fabricarea armelor nucleare si a avertizat ca Statele Unite "ii vor infrunta pe cei care le ameninta trupele", transmite Reuters UK, citat de ZIUA.

"Mesajul nostru catre liderii Iranului este clar: suspendati-va programul de imbogatire a uraniului in mod verificabil, pentru a putea incepe negocierile", a spus Bush in discursul anual privind starea natiunii, in prezenta Congresului.

La ranndul ei, secretarul de stat, Condoleezza Rice, a spus ca acordul asupra unei noi rezolutii a ONU contra Iranului va permite inca o data sa se inaspreasca sanctiunile actuale si sa deschida calea unor alte sanctiuni pentru a contracara programul nuclear iranian.

"Nu este niciun mister asupra faptului ca o asemenea rezolutie este rezultatul unor negocieri", a declarat Rice, intrebata daca acordul celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate raspunde asteptarilor Washingtonului.

In ceea ce priveste Irakul, potrivit Romania Libera, Bush a aparat suplimentarea fortelor americane cu aproximativ 30.000 de militari si a subliniat ca aceasta a dat roade si ca situatia din Irak este mult mai stabila decat cu un an in urma. El a avertizat din nou impotriva oricarei retrageri premature. Razboiul din Irak este, probabil, cea mai importanta mostenire a actualului presedinte si o victorie sau o retragere rusinoasa va fi reperul in functie de care va fi judecat de Istorie.

Adevarul adauga ca o alta tema importanta a discursului a fost situatia economica a SUA, principala preocupare a americanilor, potrivit sondajelor. Bush a recunoscut ca economia traverseaza o perioada de incertitudine, dar i-a asigurat pe cetateni ca, pe termen lung, vor asista la o crestere.

Liderul de la Casa Alba a pledat pentru "un pachet robust" de masuri de sustinere a cresterii economice, cerandu-le de­mo­cratilor sa nu incerce sa umfle "nota de plata". Potrivit presei americane, democratii nu vor tine insa cont de declaratiile din discurs.

Ei intentioneaza sa efectueze o serie de recal­cu­lari de impozite pentru persoanele in varsta si sa mareasca alocatiile de somaj. Referitor la problema imigratiei, Bush a precizat ca SUA trebuie sa ia mai multe masuri pentru a-si securiza frontiera. in ceea ce priveste incal­zirea globala, Washing­tonul isi ia angajamentul "sa isi sporeasca securitatea energetica si sa lupte impotriva schimbarii climatice globale". Potrivit AP, ultimul discurs al presedintelui Bush a insemnat, de fapt, "reciclarea" unor idei deja prezentate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.