Cea mai indepartata dintre galaxiile cunoscute pina la ora actuala a fost descoperita de o echipa internationala de cercetatori, care a putut sa o localizeze datorita luminii emise in momentul formarii ei, in urma cu 12,5 miliarde de ani, a anuntat un astronom chilian.

Situata la 240 de miliarde de ani lumina de Terra, galaxia, numita A1689zD1, deschide un nou cimp de cercetare oamenilor de stiinta care studiaza procesul de creare a Universului. "Studiind galaxiile cele mai indepartate, se poate intelege procesul de formare a unei galaxii si modul in care era grupata materia Universului atunci cind era pe cale sa se nasca", a explicat Leopoldo Infante, astronom la Universitatea Catolica din Chile, membru al echipei care a facut descoperirea.

"Ceea ce putem observa azi este lumina emisa atunci cind galaxia (A1689zD1) era in proces de formare, ce ofera informatii despre acest moment al nasterii si permite recrearea lui. Dar galaxia este probabil moarta", a spus acesta.

Impreuna cu colega sa, Veronica Motta, de la Universitatea din Valparaiso, Infante s-a alaturat echipei de cercetatori care lucreaza la acest proiect international, coordonat de profesorul Larry Bradley, de la Universitatea John Hopkins, SUA, in urma cu cinci ani. A1689zD1 prezinta o masa care seamana cu cea a Caii Lactee, de o talie mai mica, potrivit cercetatorului, care a precizat ca galaxia este saraca in metale.

"Putem analiza trecutul si urma cursul istoriei proprii formarii galaxiilor", a subliniat Infante. Telescoapele Hubble si Spitzer ale NASA, aflate pe orbita, si telescopul Paranal, situat in Chile, care apartine European Southern Observatory (ESO), au observat Universul si au transmis imaginile cu ajutorul carora s-a facut aceasta descoperire. Cercetatorii cred ca A1689zD1 s-a format la putin timp dupa explozia initiala numita "Big Bang", care ar sta la originea formarii Universului, in urma cu 13,7 miliarde de ani.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.