Intre 23-27 ianuarie va avea loc la Davos, in Elvetia, Forumul Economic Mondial.

Potrivit Cotidianul, 2.500 dintre cele mai importante personalitati ale lumii politice si economice se aduna incepind de miercuri la Davos, pentru intilnirea anuala din statiunea montana elvetiana, a Forumului Economic Mondial. Printre invitati se numara 27 de sefi de stat, 113 ministri, dar si staruri ale businessului mondial, sau personalitati cunoscute pentru campaniile de binefacere la care iau parte, cum ar fi solistul de la U2, Bono. Dintre cei mai populari invitati se remarca presedintele Afganistanului, Hamid Karzai, cel al Israelului, Shimon Perez, Bill Gates, actualul premier britanic, Gordon Brown, dar si precedentul, Tony Blair. Forumul va fi deschis de secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice.

Tema anuntata anul acesta este in mod intentionat vaga: „Puterea Inovatiei in Colaborare“. Principalul subiect de discutie il vor constitui insa posibila recesiune a economiei americane si influenta asupra economiei globale. Economistii lumii se intreaba daca economiile aflate in plin avint, cea chineza si cea indiana, vor avea puterea de a suplini, la nivel mondial, scaderea economiei americane.

Potrivit Ziua, alte personaje prezente la Devos vor fi liderii "fondurilor suverane", entitati publice adesea originare din Asia sau Orientul Mijlociu, care in ultimele luni au sarit in ajutorul marilor banci ca Citigroup, UBS, Morgan Stanley si Merrill Lynch, dar sunt criticate pentru opacitatea lor.

"Trebuie sa intelegem cum functioneaza aceste fonduri, iar Davos va fi o ocazie pentru acest lucru", a subliniat Schwab.

"Este de bun augur ca lumea aflata in dezvoltare sa joace un rol major in concertul natiunilor", adauga presedintele Forumului, recunoscand ca fondurile suverane vor ridica o problematica noua. "Ne indreptam spre un nou tip de protectionism? Ne trebuie reglementari pentru a le impiedica sa investeasca la nivel mondial?"

De multe ori acuzata ca promoveaza o viziune exclusiv capitalista si liberala a lumii, reuniunea, organizata incepand din 1971 de Forumul economic mondial, se prezinta ca o intalnire a celor bogati si puternici. Cele mai mari companii din lume platesc o cotizatie anuala de 26.300 euro pentru a fi membre ale Forumului si fiecare membru individual cotizeaza 11.000 de euro pentru privilegiul de a veni la Davos.

Totodata, circa 100 de multinationale dau anual 310.000 de euro in calitate de "parteneri strategici". Obiectivul Forumului este "ameliorarea starii lumii", iar reuniunea anuala este o ocazie pentru numeroase anunturi cu caracter filantropic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.