Aflat intr-o vizita oficiala de doua zile in Moscova, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin a acuzat patriarhia Romana ca nu a recunoscut suveranitatea Moldovei.

Voronin a denuntat drept "agresiva" initiativa Bisericii Ortodoxe Romane de a reactiva pe teritoriul Moldovei trei eparhii romanesti, in cadrul Mitropoliei Basarabiei, subordonata canonic Patriarhiei Romane, relateaza Adevarul

Potrivit presedintelui mol­do­vean, "infiintarea asa-numi­tei Mitropolii a Basarabiei si a structurilor acesteia reprezinta o componenta a politicii agresive a Romaniei impotriva Moldovei suverane".

"Pana in prezent, Patriarhia Romaniei nu a recunoscut Moldova drept stat independent", a acuzat liderul de la Chisinau. Voronin a facut aceasta declaratie in cadrul unei scurte conferinte de presa, dupa primirea la Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, Aleksei al II-lea, la Manastirea Daniil.

Ziua noteaza ca la randul sau, patriarhul rus si-a declarat sprijinul pentru conducerea de la Chisinau care depune eforturi pentru mentinerea unitatii canonice a Mitropoliei Moldovei, subordonata Patriarhiei Moscovei.

"Actul reactivarii pe teritoriul Republicii Moldova a asa-numitei Mitropolii a Basarabiei, la decizia Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in anul 1992, a reflectat aspiratia acelor cercuri politice care doresc integrarea Moldovei in componenta Romaniei", a afirmat Aleksii al II-lea, dupa primirea presedintelui moldovean.

Patriarhia rusa a formulat anterior acuzatii la adresa deciziei Patriarhiei Romane de redeschidere a trei eparhii pe teritoriul canonic al Mitropoliei Basarabiei.

"Actiunile Patriarhiei Romane reprezinta un pas politic al autoritatilor de la Bucuresti, care doresc sa-si asigure sprijinul Consiliului Europei in afacerea absorbtiei Republicii Moldova nu doar in planul bisericii, ci si teritorial si politic", a declarat episcopul rus Mark Egorievski, citat de la 16 ianuarie de Kommersant, potrivit Ziua.

Astazi, Voronin se va intalni cu presedintele rus, Vladimir Putin, informeaza Jurnalul National.

Intalnirea va fi precedata de o ceremonie, organziata de Fundatia Internationala pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe, la care Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, Aleksii al II-lea, ii va inmana presedintelui moldovean unul dintre premiile acordate anual de fundatie pentru “contributia activa la intarirea ortodoxiei cano­nice pe teritoriul statului sau si la cresterea rolului valorilor spirituale in societatea moldoveneasca”.

Cu Putin va discuta, in special, des­pre dosarul transnistrean. Presa de la Chisinau scrie ca de data aceasta Voronin ar putea accepta so­lut­ionarea diferendului dupa o schema agreata de Rusia, care ar insemna neutralitate garantata a Republicii Moldova si mentinerea de forte de pace rusesti in regiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.