Autoritatile spaniole au arestat 14 suspecti de terorism in orasul Barcelona.

Se presupune ca persoanele retinute ar avea legaturi cu o retea internationala islamista - cele mai multe provin din Pakistan, iar alte doua sunt de nationalitate indiana.

Garda Civila Spaniola i-a arestat pe cei 14 intr-o razie la care au luat parte si serviciile de informatii.

Potrivit relatarilor din presa spaniola, serviciile secrete ar fi avertizat alte trei state europene - Franta, Marea Britanie si Portugalia - in legatura cu iminenta unor atacuri teroriste.

Mai multe cladiri au fost perchezitionate, iar autoritatile au confiscat calculatoare si materiale folosite la fabricarea unor bombe.

Operatiunea continua si sunt posibile noi arestari.

Potrivit ministrului de interne al Spaniei, Alfredo Perez Rubalcaba, din dovezile stranse pana acum reiese ca e vorba de o grupare islamista radicala, foarte bine organizata, care pare sa fi trecut de etapa ideologica si sa se fi pregatit pentru actiuni violente.

Premierul Jose Luis Zapatero crede insa ca ar fi prea devreme ca sa se traga concluzii.

"Sa fim prudenti, asa cum e de dorit in astfel de cazuri. Nu trebuie sa tragem concluzii pripite referitoare la capacitatea acestei grupari sau la intentiile sale", a declarat premierul Zapatero.

Spania a fost scena celui mai sangeros atentat terorist din istoria Europei: in primavara lui 2004, o serie de atacuri asupra sistemului de transport in comun din capitala Madrid au facut 191 de victime.

Peste 20 de persoane au fost condamnate pentru ca au luat parte la aceste atacuri.

Majoritatea faceau parte dintr-o grupare islamista asemanatoare celei conduse de Ossama bin Laden, Al Qaeda, dar fara legaturi directe cu aceasta.

Potrivit corespondentului BBC la Madrid siguranta publica va fi una dintre temele centrale in campania electorala de anul acesta.

Partidul Socialist, de guvernamant, sustine ca a arestat 300 de militanti radicali in cei patru ani de cand a ajuns la putere.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.