Sarbii au fost chemati ieri la urne sa-si aleaga presedintele, pe fondul iminentei proclamari a independentei Kosovo.

Cele 6,7 milioane de sarbi cu drept de vot trebuie sa hotarasca daca vor sa dea tarii lor o imagine de deschidere spre Europa sau, dimpotriva, sa o reintoarca in izolarea pe care a traversat-o pe vremea regimului Milosevici, informeaza Adevarul.

Favoriti sunt presedintele in exercitiu, Boris Tadici, considerat un reformator proeuropean, si ultranationalistul Tomislav Nicolici, afl ati pana in preziua scrutinului umar la umar in toate sondajele de opinie.

Sondajele indicau ieri un usor avans pentru candidatul Partidului Radical, Tomislav Nikolic, in fata actualul presedinte pro-occidental Boris Tadic (33% fata de 30%, diferenta ce poate coincide cu marja de eroare). Cel mai probabil asadar, se va ajunge si in turul doi al alegerilor prezidentiale, programat pe 3 februarie,informeaza Reuters, citat de Gandul.

Atat Boris Tadici, cat si Tomislav Nikolici se opun desprinderii provinciei Kosovo de Serbia, dar au opinii diferite in privinta viitorului tarii lor. Primul este un proeuropean declarat, in timp ce liderul ultranationalist nu isi ascunde simpatiile proruse. „Pentru noi, Rusia este mai aproape. Sunt convins ca sarbii vor o schimbare”, a declarat ieri Nikolici, citat de AFP, potrivit EVZ.

„Sunt convins ca Serbia isi va pastra drumul european, caci acesta reprezinta viitorul tarii si, in special, al tinerei generatii. Eu sunt foarte optimist in ceea ce priveste rezultatele”, a spus, la randul sau, Boris Tadici.

Gandul informeaza, potrivit Rompres, ca romanii din Serbia de sud-est s-au prezentat si ei la urne ieri. Cinci dintre partidele romanesti din regiunea Timoc-Homolie, Craina Negotinului si sudul Dunarii si-au exprimat public decizia de a-l sustine pentru un nou mandat la functia suprema in stat pe actualul presedinte al Serbiei, Boris Tadic.

Cu toate acestea, majoritatea romanilor din Serbia de sud-est au urmat sfatul Partidelor Uniunea Vlahilor Sarbi din Serbia, Partidul Vlah si valahii Serbiei Democrate si au votat pentru programul electoral al candidatului Partidului Radical Sarb - Tomislav Nikolic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.