Bulgaria si Rusia vor detine fiecare cate 50% din compania care va gestiona gazoductul ce va traversa teritoriul bulgar in cadrul proiectului South Stream, concurent al proiectului european Nabucco, la care participa si Romania, informeaza NewsIn.

Acordul, aprobat in cursul unei reuniuni extraordinare a guvernului bulgar, a intervenit in marja vizitei de doua zile la Sofia, a lui Vladimir Putin si urmeaza a fi semnat in aceasta dimineata.

"Negocierile au fost incoronate de succes pentru ambele parti. Interesele Bulgariei sunt pastrate", a declarat seful guvernului intr-o scurta conferinta de presa. Astfel, cantitatea de gaz care va tranzita Bulgaria va creste cu 30 de miliarde de metri cubi pe an, aproape dublu fata de prezent, a precizat ministrul economiei si energiei Petar Dimitrov.

"Am ajuns la capatul unor negocieri foarte dure (...) Partea rusa a acceptat in ultimul moment o mare parte din conditiile puse de Bulgaria", a declarat la televiziunea nationala, vicepresedintele Comisie economie a Parlamentului, Petar Kanev, membru al delegatiei bulgare care a participat la negocieri.

"Interesul nostru national este aparat. Bulgaria va avea o parte din compania internationala care va exploata conducta. Vom primi sute de milioane de dolari pe an ca taxe de tranzit" a gazului rus catre Europa, a mai precizat Kanev.

Uniunea Europeana, care importa din Rusia aproape jumatate din gazul pe care il consuma, sustine totusi proiectul Nabucco, la care participa si Bulgaria. Nabucco va transporta gaz de la Marea Caspica, ocolind Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.