Activitatea filialelor British Council din Sankt Petersburg si Ekaterinburg a fost "suspendata" din cauza actiunilor autoritatilor ruse impotriva institutiei.

Directorul general al british Council, Martin Davidson, a anuntat ieri "suspendarea" activitatii filialelor din Sankt Petersburg si Ekaterinburg ca urmare a actiunilor autoritatilor ruse din ultimele zile, indreptate impotriva personalului britanic si rus, informeaza Romania Libera.

Biroul din Sankt Petersburg fusese inchis inca de miercuri, dupa ce toti angajatii si colaboratorii rusi fusesera convocati la sediul FSB (fostul KGB).

"Pentru a apara cetatenii rusi si a preveni folosirea lor ca unelte in jocurile provocatoare ale britanicilor, organele FSB au inceput munca de lamurire in randul cetatenilor rusi care lucreaza pentru aceasta organizatie", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul serviciului federal rus de securitate. Potrivit variantei FSB, cetatenilor rusi li s-ar fi explicat ca British Council nu opereaza legal in Sankt Petersburg si in Ekaterinburg si, prin urmare, nici contractele lor nu ar fi in ordine.

Miliband a declarat potrivit EVZ ca „astfel de actiuni sunt reprobabile, nedemne pentru o mare tara si contrare literei si spiritului cadrului juridic in care functioneaza British Concil”, apreciind ca gestul Moscovei arunca „o pata pe reputatia Rusiei”.

Uniunea europeana sustine Londra insistand asupra Rusiei sa permita Consiliului Britanic sa activeze fara restrictii.

Potrivit BBC, Uniunea Europeana a dat un comunicat in care isi exprima ingrijorarea fata de actiunile Rusiei.

Consiliul Britanic a cazut victima tensiunilor dintre Londra si Marea Britanie, care au la radacina nu doar cazul Litvinenko ci si perceptia Rusiei ca Marea Britanie ofera refugiu prea multor critici ai puterii de la Kremlin, ca se amesteca in treburile interne ale Rusiei sprijinind organizatii pro-democratice si ca din punctul de vedere al politicii externe are o viziune asupra lumii prea apropiata de cea a Americii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.