Ucraina doreste sa mareasca de cinci ori tariful de tranzit al gazului rusesc spre Europa, iar Moscova pregateste o scumpire cu 75% a pretului pentru mia de metri cubi.
O noua criza in alimentarea Europei de Vest cu gaze provenind din Rusia este gata sa izbucneasca dupa ce un reprezentant al companiei ucrainene Naftogaz a anuntat ca guvernul de la Kiev doreste sa impuna monopolului rus Gazprom un tarif de tranzit al gazelor de cinci ori mai mare. Gazprom ar urma sa fie taxat cu 9,32 dolari pentru fiecare mie de metri cubi care tranziteaza Ucraina in drumul spre vestul Europei, fata de cei 1,7 dolari pe care ii plateste in prezent. Ucraina mai doreste si eliminarea companiilor care intermediaza contractele dintre Kiev si Gazprom.

In replica, Gazprom a anuntat ca Ucraina trebuie sa plateasca cu 75% mai mult pentru gazele importate, sub pretextul ca temperaturile foarte coborite au redus rezervele de gaze din Asia Centrala, de unde Ucraina importa cea mai mare parte din necesar. In aceste conditii, Gazprom a inceput sa livreze Ucrainei gaze provenind din Rusia, care sint insa cu 75% mai scumpe, ajungind la 314 dolari pentru mia de metri cubi. Aceasta a dus deja la acumularea unei datorii de 830 de milioane de dolari in contul Ucrainei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.