Una din cele mai mari amenintari pentru securitatea Americii ar putea proveni acum din Europa, afirma oficialitatea care raspunde de combaterea terorismului in Statele Unite, informeaza BBC.

Ministrul american pentru securitatea interna, Michael Chertoff, a declarat intr-un interviu la BBC ca exista riscul real ca Marea Britanie si alte tari europene sa devina o platforma pentru terorism.

Declaratiile sosesc intr-un moment cand autoritatile britanice investigheaza un anunt pe o pagina de internet, potrivit caruia se infiinteaza o filiala al Qaeda in Marea Britanie, obiectivele fiind lansarea unor atacuri majore contra centrelor si intereselor occidentale, precum si eliminarea unor membri ai clasei politice, in primul rand a lui Brown si Blair.

Ministrul american pentru securitatea interna a declarat la BBC ca Washingtonul este tot mai ingrijorat de pericolul ca teroristi formati in Europa sa profite de relativa usurinta cu care pot patrunde in Statele Unite, fiind cetateni ai unor tari europene.

"Suntem preocupati mai mult in ultimul timp de posibilitatea ca nu cumva Europa sa devina o platforma de amenintare impotriva Statelor Unite", a declarat Chertoff, potrivit Ziua.

"Avem un program de exceptare de la viza, care permite majoritatii europenilor sa vina ca turisti fara viza, ceea ce inseamna ca prima data cand ii intalnim este atunci cand sosesc in Statele Unite si aceasta reprezinta o foarte slaba ocazie de a proceda la verificari in cazul lor", a explicat Chertoff.

Adevarul adauga ca Michael Chertoff s-areferit si la atacurile teroriste ce au lovit capitala Spaniei, in martie 2004, la cele doua atentate ce au lovit Londra in iulie 2005, dar si la recentele atentate dejucate din Marea Britanie si Germania. Discursul marcheaza o schimbare radicala in planurile de securitate ale Statelor Unite.

Unii analisti europeni remarca totusi ca declaratiile vin pe fondul unui razboi diplomatic intre Washington si Uniunea Europeana, americanii dorind sa primeasca date despre fiecare pasager care pleaca cu o cursa aeriana, din spatiul european, catre Statele Unite. Totusi, oficialul american a anuntat ca Washingtonul nu intentioneaza sa suspende programul conform caruia majoritatea persoanelor din statele europene pot calatori in SUA fara viza. El a propus, in schimb, un sistem de autorizare a calatoriei, mai avansat, ce le-ar cere eventualilor vizitatori sa-si inregistreze on-line intentia de a calatori in SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.