Vorbind la o conferinta de presa despre decizia americana de a trimite, in primavara, aproximativ 3.200 de puscasi marini in Afganistan pentru o misiune de sapte luni, Morrell a declarat: "Speram ca demersul nostru ii va inspira (membrii NATO - n.red.) sa faca acelasi lucru".

"Speram ca aliatii nostri din NATO si ceilalti participanti implicati in eforturile din Afganistan vor vedea ce pot face pentru a trimite noi trupe si pentru a reduce carentele care continua sa existe chiar si dupa desfasurarea acestor puscasi marini suplimentari", a subliniat Morrell. Acesta a mai amintit ca, potrivit comandamentului de la fata locului, este nevoie de 7.500 de militari in plus in Afganistan.

"Speram ca membrii NATO vor lua in calcul serios sa inlocuiasca puscasii marini americani dupa plecarea lor, la sfarsitul anului", a adaugat purtatorul de cuvant.

Trimiterea acestor intariri americane "reprezinta o crestere semnificativa, cu 10%, a fortelor americane din Afganistan", a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, potrivit caruia numarul militarilor va ajunge de la "aproximativ 27.000 la aproximativ 30.000".

Aceasta masura este insa, "pentru o perioada limitata" de timp, pentru sapte luni, a avertizat Morrell, pentru ca cei 3200 de soldati isi vor termina misiunea si va fi imperativa inlocuirea lor.