Conflictul diplomatic dintre Marea Britanie si Rusi a luat amploare ieri dupa ce au fost redeschise birourile British Council din Sankt Petersburg si Ekaterinburg.

Potrivit Romania Libera, ambasadorul Regatului Unit la Moscova, sir Anthony Brenton, a fost convocat imediat la ministerul rus al Afacerilor Externe, unde i s-a comunicat ca Rusia vede asemenea actiuni drept o provocare intentionata, destinata sa inflameze tensiunile in relatiile ruso-britanice". MAE rus a anuntat, ca masuri punitive, ca nu va mai acorda vize personalului consular destinat British Council si ca nu le va reinnoi vizele angajatilor actuali. Totodata, vor fi lansate procedurile pentru plata de catre biroul British Council din Sankt Petersburg a datoriilor pe care le are la bugetul de stat.

Relatiile diplomatice ruso-britanice s-au deteriorat considerabil dupa ce Federatia Rusa a refuzat categoric sa il extradeze pe principalul suspect in cazul asasinarii lui Litvinenko: Andrei Lugovoi, informeaza Gandul.

In schimb, Moscova a expulzat la randul ei patru diplomati britanici si toata lumea credea ca seria de gesturi neamicale se va opri aici. Totusi, niciuna dintre parti nu pare dispusa sa cedeze: Rusia insista sa inchida filialele British Council, Londra insista ca interdictia ruseasca este ilegala.

„British Council este o orga­nizatie independenta non-poli­tica, care activeaza in domeniul culturii si educatiei. Este pacat ca am fost prinsi intr-o problema pur politica”, a de­cla­rat jurnalistilor Stephen Kinnock, directorul filialei din Sankt Petersburg.

Directorul Consiliului Britanic, Martin Davidson, a declarat ca spera ca activitatea consiliului sa continue, in pofida actualelor tensiuni. „Vom continua discutiile cu rusii. Trebuie sa le intelegem problemele, dar credem ca activitatea noastra este foarte valoroasa", a declarat Davidson, potrivit BBC.

"Stim ca oamenii obisnuiti din Rusia considera ca are valoare reala pentru ei, ca si noi in Marea Britanie, care apreciem mult aceasta relatie cu Rusia”, a declarat directorul Consiliului Britanic.

Autoritatile ruse au ordonat inchiderea celor doua birouri regionale ale Consiliului Britanic, dar nu si a biroului central, din Moscova.

"Consiliul Britanic are tot dreptul sa functioneze in Rusia", a declarat premierul britanic Gordon Brown.

Iar un purtator de cuvant al ambasadei britanice la Moscova a declarat la BBC ca pozitia legala a Consiliului Britanic in Rusia este "absolut beton".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.