Confirmand zvonurile insistente din ultimele saptamani, premierul laburist Tony Blair a inaintat, ieri, reginei Elisabeta, propunerea de a dizolva Parlamentul, in vederea convocarii de alegeri anticipate, programate exact peste o luna, in ziua de joi, 5 mai. Spre deosebire de ultimele doua alegeri, cand Partidul Laburist, al lui Blair, nu a avut nici o dificultate in a iesi victorios, cu majoritati substantiale, de data aceasta se anunta o lupta mai stransa.

Desi sondajele prezic o noua victorie a laburistilor, rezultatele lor indica o eroziune a sustinerii de care se bucura partidul. Mai mult, pentru prima oara, un sondaj realizat pentru Financial Times ii da drept castigatori pe conservatori, cu un avans de 5 puncte fata de laburisti, fiind insa vorba de voturile persoanelor ferm decise sa se prezinte la urne. Evident, pana la data de 5 mai, nehotaratii ar putea sa schimbe radical raportul de forte. In aceste conditii, una dintre personalitatile laburiste a carui candidatura era deja stabilita, Stephen Wilkinson, si-a dat demisia din partid, intentionand sa se alature liberal -democratilor, a treia formatie politica a tarii, aflata in plina ascensiune.

El si-a justificat decizia prin autoritarismul practicat de Blair si prin sustinerea de catre acesta a interventiei americane in Irak. "Cine ar fi crezut ca un guvern laburist va deveni catelusul care face sluj in fata administratiei republicane de tip conservator a lui George Bush?", s-a intrebat el retoric. In campania electorala, in centrul atentiei nu se vor afla, insa, problemele externe, ci, asa cum se intampla de regula, cele interne.

Laburistii vor cauta sa se prevaleze de "buletinul de sanatate" al economiei britanice, care asociaza o crestere sustinuta cu nivelul cel mai redus al somajului din ultimele trei decenii. Echipa lui Blair va insista, de asemenea, asupra investitiilor facute in serviciile publice, in special invatamantul si sistemul sanitar. Conservatorii, in schimb, vor pune accentul pe necesitatea reducerii fiscalitatii, chiar cu riscul unor reduceri ale cheltuielilor publice, in vreme ce liberal- democratii se declara pentru sporirea impozitelor, dar numai in cazul persoanelor cu venituri ridicate, ca sursa a unor noi investitii in serviciile publice.

Imigratia si dreptul de azil, intarirea securitatii interne sunt alte teme ale campaniei electorale. BBC considera ca, indiferent de rezultat, scrutinul din mai va fi unul istoric: fie ca laburistii vor obtine un al treilea mandat, ceea ce ar fi fara precedent, fie ca, la randul lor, conservatorii vor castiga o victorie neasteptata, fie ca liberal-democratii vor depasi, in fine, vesnicul loc trei si vor deveni al doilea mare partid al tarii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.