Procurorul general sud-african a anuntat ca dispune de suficiente elemente pentru a-l deferi justitiei pe Zuma, al carui consilier financiar, omul de afaceri Schabir Shaik, ispaseste o pedeapsa de 15 ani de inchisoare pentru coruptie dupa o condamnare in 2005 in cadrul aceleiasi afaceri. "Ancheta s-a incheiat si ne ocupam de ultimele detalii", a precizat procurorul general.

Viitorul noului sef al Congresului National African - ANC - s-a innegurat cand justitia i-a respins recursul in legatura cu documentele descoperite recent, unele in Insulele Mauritius. Jacob Zuma a fost ales in fruntea ANC in urma unui razboi de succesiune cu rivalul sau Thabo Mbeki, actualul sef al statului. Or, functia de presedinte al partidului aflat la putere dupa caderea apartheidului, in urma cu 13 ani, il situeaza in pole-position pentru presedintia republicii la alegerile generale din 2009.

Zuma este suspectat ca a solicitat, via Shaik, sume de bani in total de 500.000 de ranzi (50.000 de euro) pe an de la filialele sud-africane Thint si Thint Holding ale grupului Thales, pe atunci Thompson-CSF, pentru a impiedica anchetarea firmei in cadrul unui controversat contract de armament.