Slovenia, actuala detinatoare a presedintiei UE, considera independenta Kosovo inevitabila, dar recunoaste ca sarcina de a obtine un acord al celor 25 de tari membre UE nu este usoara.

Desi a evitat sa utilizeze cuvantul "independenta", care este tabu la Bruxelles, Premierul sloven Janez Jansa a lasat sa se in­teleaga, intr-o conferinta de presa organizata la Ljubliana, ca o alta varianta decat independenta nu este probabila, informeaza Adevarul

"Este clar ce se va intampla. intrebarea este cum trebuie sa se faca acest lucru", a declarat el. Jansa si-a amintit cat de rau erau tratati etnicii albanezi sub regimul fostului presedinte sarb Slobodan Milosevici, pe vremea cand Slovenia era inca parte a federatiei iugoslave.

"Politica lui Milosevici era de a-i exclude, de a-i trata ca pe niste cetateni de rangul al doilea", a spus el.

Potrivit Ziua, fostul ambasador american la ONU Richard Holbrooke, aflat in vizita la Budapesta, s-a declarat convins ca albanezii din Kosovo isi vor declara luna viitoare independenta fata de Belgrad.

In cadrul unei emisiuni difuzate luni seara de postul public de televiziune din Ungaria, Richard Holbrooke a afirmat, potrivit Radio Romania-Actualitati, ca SUA, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia si cele mai multe tari ale Uniunii Europene vor recunoaste aceasta independenta.

In opinia fostului ambasador al SUA la ONU, dupa declararea independentei provinciei, fortele NATO vor ramane acolo, iar Uniunea Europeana va trebui sa asigure sprijin economic pentru Kosovo. Un lucru important, a adaugat Holbrooke, este ca independenta Kosovo sa se realizeze in mod pasnic, iar tarile Europei sa ofere siguranta ca nu se va ajunge la o situatie de criza in zona.

Cotidianul adauga ca, liderul Partidului Democratic (PDK) si fost conducator de gherila albaneza intre 1998 si 1999, Hashim Thaci a semnat un acord cu Liga Democrata din Kosovo (LDK), condusa de presedintele Fatmir Sejdiu, pentru formarea guvernului, dupa saptamini de negocieri asupra functiilor din cabinet.

Obiectivul guvernului este de a forma un stat independent si democratic, a spus Thaci, adaugind ca parteneriatul intre cele doua partide vizeaza, in special, crearea natiunii suverane. LDK si PDK au anuntat ca intentioneaza sa declare independenta dupa prima runda a alegerilor prezidentiale din Serbia in 20 ianuarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.