Liderul american spera intr-un acord israeliano-palestinian in ultimele luni ale mandatului sau.

Potrivit Adevarul, la doua luni de la conferinta de la Annapolis, cand premierul israelian Ehud Olmert si liderul palestinian Mahmoud Abbas si-au luat angajamentul de a incheia un acord de pace pana la sfarsitul anului 2008, presedintele George W. Bush incepe o vizita istorica in Orientul Mijlociu, regiune eclipsata in cei sapte ani ai administratiei sale de razboaiele din Irak si Afganistan. Prima vizita a liderului american in Israel si Cisiordania are loc pe fondul intensificarii atacurilor armatei israeliene in Fasia Gaza.

Presedintele palestinian Mahmoud Abbas, aflat intr-o vizita la Bethleem, unde a luat parte la slujba de Craciun ortodox pe stil vechi, a adresat un apel presedintelui american precizand anumite lucruri pe care le asteapta palestinienii, relateaza BBC

“Noi vrem ca el sa le ceara israelienilor sa puna capat construirii de asezari, pentru a se da un impuls procesului de pace, pentru a asigura ca se termina ocupatia inceputa in 1967 si ca va exista un stat palestinian si un stat israelian, si ca Ierusalimul va fi capitala a doua state - partea de est pentru palestinieni si partea de vest pentru israelieni”.

“Aceasta este ce ii cerem presedintelui Bush, si sa confirme ca 2008 va fi anul pacii”, a declarat presedintele palestinian.

In ce priveste speranta ca anul 2008 sa fie anul pacii intre israelieni si palestinieni, presedintele Bush s-a aratat optimist, desi a spus ca nu va incerca sa forteze cu orice pret un acord doar fiindca mandatul sau se incheie la inceputul lui 2009.

“Nu voi incerca sa fortez chestiunile in functie de propriul meu calendar”.

“Dar pe de alta parte sunt convins ca premierul Olmert si presedintele Abbas vor ca acest lucru sa reusesca, si prin urmare sunt optimist ca se va putea realiza pana la sfarsitul lui 2008”, a spus presedintele american.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.