Aproape 500 de persoane au fost excluse din randul Partidului Comunist in provincia Hubei, din centrul Chinei, pentru ca nu au respectat politica "unicului copil", a informat astazi agentia Xinhua.

Comisia provinciala pentru planning familial a constatat anul trecuta ca mai mult de 93.000 de persoane aveau mai mult de un copil, dintre care aproape 1.700 erau responsabili sau membri de partid.
Unele dintre aceste cazuri sunt inca in curs de investigare, dar circa 400 de contravenienti au fost nevoiti deja sa demisioneze din functii, aceasta masura punitiva fiind insotita adesea si de excluderea lor din partid, precizeaza Xinhua.

"Multi membri ai partidului, oameni cunoscuti sau oameni obisnuiti incalca regulile de mai multi ani, ceea ce submineaza egalitatea sociala", a subliniat directorul comisiei din provincie, Yang Youwang.
Aceste constatari se adauga unui studiu al unei comisii nationale, potrivit caruia majoritatea familiilor din clasele bogate au cel putin doi copii.

China, care numara in prezent 1,3 miliarde de locuitori, a inceput sa instituie un sistem de planning familial la sfarsitul anilor '70. Circa 400 de milioane de nasteri ar fi fost evitate de atunci, potrivit estimarilor oficiale.
Regula copilului unic are exceptii in cazul minoritatilor etnice si al familiilor rurale. Astfel, taranii pot avea doi copii daca primul nascut este de sex feminin.

Militantii drepturilor omului au denuntat abuzurile in cazul politicii de control al nasterilor. Militantul orb Chen Guangcheng a fost condamnat in 2006 la mai mult de patru ani inchisoare pentru "tulburarea ordinii publice", dupa o manifestatie la care a participat.

Chen dezvaluise practici abuzive de sterilizare a mii de femei, precum si avorturi efectuate tarziu sau fortat, in care adesea varsta sarcinii era de peste opt luni, in districtul sau din estul tarii, informeaza Newsn..


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.