După ce a atribuit numele de Satul Alb teritoriului care face obiectul unei dispute cu Romania și a pregătit o serie de proiecte pentru a dezvolta infrastuctura zonei, Ucraina a anunțat, mai nou, și inființarea unei unități de grăniceri pe Insula Șerpilor. Viktor Mișakov, șeful di­recției regionale a Serviciului național de grăniceri, a declarat că această decizie a fost luată de președintele Vik­tor Iușcenko in timpul vizitei efectuate in noiembrie pe Insula Șerpilor.

„Președintele ne-a dat sarcină ca pană in martie 2008 să deschidem unitatea, iar acum facem tot ce este posibil să ne incadrăm in acest termen", a afirmat Mișakov, citat de KPUNews. Luna trecută, Iușcenko a afirmat că insula este un teritoriu aparte, care "nu trebuie să arate așa cum arată acum".

Liderul de la Kiev a subliniat că insula trebuie să fie deschisă pentru turiști și, in acest sens, a dat dispoziție ca in termen de patru luni să fie pusă in ordine infrastructura și să fie renovate clădirile pentru ca instituțiile să funcționeze normal.