Dupa ce a cunoscut inchisorile comuniste din Cuba, avocatul din Miami calatoreste astazi in toata lumea pentru a le lua apararea detinutilor politici

EVZ a stat de vorba cu omul care, dupa ce a luptat pentru Revolutia in care a crezut si dictatorul de la Havana, a fost inchis 16 ani pentru ca s-a opus politicii acestuia.

Pentru ca s-a opus inca de la inceput dictaturii castriste, Pedro Fuentes-Cid a fost arestat si inchis 16 ani, ca detinut politic. Era, atunci, in 1961, proaspat angajat in Ministerul de Externe al Cubei. Inainte luptase intr-una dintre factiunile de gherila care l-au alungat pe dictatorul Fulgencio Batista, in 1959. Pe Fidel Castro, pe fratele sau, Raul, dar si pe Che Guevara, i-a cunoscut la mijlocul anilor '50, ca membri ai uneia dintre gruparile „prietene”, care aveau acelasi scop: doborarea lui Batista.

Dupa ce a emigrat in SUA, in 1979, cubanezul Fuentes-Cid a devenit un prosper avocat la Miami si este cofondator, alaturi de ex-presedintele ceh Vaclav Havel, al Uniunii internationale a detinutilor politici anticomunisti.

Prezent si in Romania cu ocazia unui seminar organizat de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului din Romania, acesta a povestit pentru „Evenimentul zilei” aventurile din anii de gherila si a enumerat cateva episoade memorabile din viata dusa in puscariile politice ale lui Castro.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.