* Presedintele Kucima a acceptat o intalnire cu Victor Iuscenko, mediata de europeni * Ministrul de Externe al Rusiei acuza Occidentul ca doreste "sa traseze noi linii de impartire a Europei"

Dupa negocieri cu emisarii europeni, presedintele ucrainean in exercitiu, Leonid Kucima, si liderul opozitiei, Viktor Iuscenko, erau asteptati sa se intalneasca ieri seara, in cadrul unei mese-rotunde. Ca mediatori erau anuntati presedintele polonez, Aleksander Kwasniewski, inaltul reprezentant pentru politica externa al UE, Javier Solana, secretarul general al OSCE, Jan Kubis, si presedintele lituanian, Valdas Adamkus.

Presedintia ucraineana nu a mentionat participarea la aceasta intalnire a premierului Viktor Ianukovici, castigatorul contestat al alegerilor prezidentiale de la 21 noiembrie. Presedintii Poloniei si Lituaniei au fost invitati la negocieri de Kucima, iar Kubis a fost mandatat de presedintia bulgara a OSCE, organizatie ce a avut peste 600 de observatori la alegeri si a constatat numeroase fraude. Javier Solana este insarcinat de UE sa contribuie la "rezolvarea diplomatica, prin tratative" a crizei ucrainene.

Dintre toti negociatorii, numai Kwasniewski s-a prezentat la Kiev cu un plan concret de rezolvare a crizei. In primul rand, crede el, Curtea Suprema de la Kiev ar trebui sa verifice rezultatele scrutinului in toate zonele unde s-au depus plangeri si sa anuleze sau sa renumere voturile. In al doilea rand, presedintele Poloniei propune ambelor parti renuntarea la orice mijloace de rezolvare in forta a crizei. In al treilea rand, toate fortele politice ar trebui chemate la negocieri privind viitorul Ucrainei.

Rusia nu priveste cu ochi buni incercarile europene de mediere, mai ales pentru ca nici un negociator din partea ei nu a fost invitat. Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat ca "tentativa unor state occidentale de a scoate situatia din Ucraina in afara legalitatii provoaca ingrijorare" la Moscova. El este de parere ca Occidentul vrea "sa traseze noi linii de impartire a Europei, in incercarea de a atrage Ucraina de partea sa, si a atentionat ca Rusia "nu va ramane indiferenta fata de ceea ce se petrece".

In cursul serii de ieri, purtatorul de cuvant al MAE rus, Alexandr Iakovenko, a reconfirmat faptul ca Rusia nu are nici un emisar (desi ITATR-TASS anuntase ca presedintele Dumei s-ar afla la Kiev), dar a respins speculatiile presei internationale ca in Ucraina ar incepe un nou "razboi rece". in cazul in care Curtea Suprema ar retrage in final victoria candidatului pro-rus Viktor Ianukovici, in favoarea candidatului pro-occidental Viktor Iuscenko, Rusia "nu ar putea face nimic", a apreciat Aleksandr Iakovenko. La randul sau, guvernul chinez a recunoscut indirect victoria lui Ianukovici, anuntand ca "respecta alegerea poporului ucrainean" si ca alegerile trebuie sa ramana o "problema interna" a acestei tari.

Posibile sanctiuni economice
Intr-un interviu acordat ziarului francez "Les Echos", presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Jean Lemierre, a avertizat ca Occidentul dispune de parghii economice la care poate apela in cazul unui "derapaj politic" al Ucrainei. Presedintele BERD a mentionat ca ajutorul SUA de 200 de milioane de dolari, al treilea ca valoare dupa cele oferite Israelului si Egiptului, ar putea fi retras. UE ar putea sa-si retraga propriile contributii, desi mai reduse decat cea americana, si ar putea sa impiedice aderarea Ucrainei la Organizatia Mondiala a Comertului. O serie de alte programe de parteneriat intre UE si Ucraina ar putea fi, de asemenea, sistate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.