Victimele invaziei americane impotriva generalului Noriega sunt comemorate 18 ani mai tarziu.

Parlamentul din Panama a declarat ziua de ieri "zi de doliu national", pentru a comemora victimele invaziei americane din urma cu 18 ani. Mai mult, parlamentul a infiintat o comisie care sa stabileasca numarul persoanelor ucise cand trupele americane au intrat in capitala statului pentru a-l aresta pe dictatorul Manuel Noriega, acuzat de Washington ca ar conduce o retea de trafic de droguri.

Parlamentul din Panama a declarat doliu national ziua de 20 decembrie, pentru a comemora victimele invaziei fortelor americane in acest teritoriu, in urma cu 18 ani. A fost infiintata o comisie pentru a se stabili numarul persoanelor ucise cand trupele americane au luat cu asalt capitala statului pentru a-l captura pe generalul Manuel Noriega.

Guvernul din Panama estimeaza ca aproximativ 500 de oameni au murit in acea perioada, dar unele organizatii pentru apararea drepturilor omului sustin ca numarul victimelor se ridica la peste 1.000 de persoane.

"Aceasta este o re­cu­noastere pentru cei care au cazut la 20 decembrie 1989, ca rezultat al crudei si nedreptei invazii ale celei mai puternice armate din lume", sustine senatorul Cesar Pardo, membru al formatiunii politice de guvernamant Partidul Democratic Revolutionar. Motiunea votata de parlament are totusi nevoie si de o aprobare din partea presedintelui Martin Torrijos.

Totodata, proiectul legislativ sustine si listarea celor ucisi intre octombrie 1968 - decembrie 1989, adica de cand in Panama s-a instaurat prima dictatura militara, condusa chiar de tatal actualului presedinte, generalul Omar Torrijos.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.