Presedintele, George W. Bush, a aprobat un nou plan militar ce prevede marirea numarului de soldati din Europa.

Ministrul american al apararii, Robert Gates, a acceptat sa incetineasca planul de reducere de trupe americane stationate in Europa si de a mentine acolo peste 40.000 de militari pana in 2012-2013, a anuntat miercuri Pentagonul, relateaza Ziua.

"In 2012 si 2013, noi vom face sa se intoarca in Statele Unite aceste brigazi de lupta" de circa 3.500 de oameni fiecare, care vor avea baza in Germania pana atunci, a precizat presei generalul Richard Cody, sef al statului major adjunct al armatei americane.

Potrivit Adevarul, fostul secretar american al Apararii intentiona sa reduca, anul viitor, numarul trupelor americane din Europa cu pana la 24000. Prin noul plan, chiar si dupa eventuala reducere ce va urma anilor 2012-2013, in Europa tot vor ramane cel putin 37.000 de soldati.

Conform Ziua, aceasta intarziere se pare ca este provocata de tensiunile din ce in ce mai mari intre Rusia si statul american. Tara estica este condusa, in prezent, de un presedinte pe care nu prea il intereseaza de parerea celorlalti si pare sa tarasca Rusia intr-un conflict major ce ar putea duce la o reeditarea a Razboiului Rece.

Numarul militarilor americani din Europa, care se ridica la 62.000 de persoane in urma cu doi ani, va fi redus la 24.000, inainte de sfarsitul lui 2008, conform unui plan stabilit de predecesorul lui Gates, Donald Rumsfeld.

Mentinerea nivelului trupelor in Europa ar putea "aminti restului lumii ca desi suntem ocupati in Irak si Afganistan, continuam sa ne mentinem angajamentele la nivel global", a declarat recent Morrell.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.