Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite s-a reunit miercuri pentru a discuta viitorului provinciei Kosovo.

Delegatiile Belgradului si ale liderilor de la Pristina si-au reafirmat, la New York, pozitiile asupra statului Kosovo, relateaza Adevarul.

Intr-o dezbatere de trei ore, desfasurata cu usile inchise, premierul sarb Vojislav Kostunita si presedintele kosovar Fatmir Sejdiu s-au adresat Consiliului de Securitate, care incearca sa ajunga la un acord asupra viitorului provinciei sarbe.

Statele Unite, Marea Britanie si Franta sustin ca, in conditiile in care cele patru luni de negocieri dintre sarbi si albanezi mediate de troica Grupului de Contact au ramas fara rezultat, este timpul acum ca provincia Kosovo sa treaca la o forma de independenta supravegheata de NATO si Uniunea Europeana.

Presedintele provinciei a declarat la BBC ca, foarte curand, vor fi luate decizii majore in aceasta privinta. Uniunea Europeana a anuntat deja ca este gata sa trimita politisti si magistrati in Kosovo.

Insa sarbii din Kosovo se opun categoric acestei solutii. Iar Rusia, aliatul principal al Serbiei, afirma ca declararea independentei incalca legile internationale in vigoare.

Rusia crede ca o astfel de decizie ar putea genera o criza imposibil de controlat si pledeaza pentru noi negocieri intre Belgrad si Pristina.

Potrivit Ziua, Vitali Ciurkin, rimisul special al Rusiei la ONU, a declarat ca Moscova spera in continuare ca actuala reuniune a Consiliului de Securitate va da un nou impuls ambelor parti (atat Belgradului, cat si Pristinei) pentru continuarea negocierilor, transmite postul de televiziune rusesc Vesti. "Cele doua parti trebuie sa continue negocierile pentru a ajunge la o solutie echitabila" in problema provinciei Kosovo,

Wolfgang Ischinger, reprezentantul UE in Troica pentru Kosovo, declara ca: "Daca provincia Kosovo va obtine independenta, nu vad de ce Serbia ar recurge la mijloace militare. Cu toate acestea, trebuie sa fim precauti, deoarece posibilitatea unui conflict nu trebuie exclusa niciodata

Dupa ce s-a intalnit cu ministrul sloven al afacerilor externe Dimitrij Rupel, la Ljubljana, inaltul reprezentant pentru diplomatie al UE, Javier Solana a declarat jurnalistilor ca : "Uniunea Europeana are o responsabilitate si ea va face tot posibilul pentru a ajunge la o solutie ce va contribui la obiectivul nostru de stabilitate in aceasta regiune"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.