Toata atentia locuitorilor Beijingului este indreptata spre viitorul sediu al televiziunii centrale, turnul cel mai avangardist al orasului, profilat pe un cer albastru de iarna: cele doua parti principale ale acestui arc distorsionat au fost conectate.

Ole Scheeren, coarhitectul german de la agentia OMA Rem Kolhaas, care in 2002 a castigat licitatia internationala, declara ca "este momentul cel mai interesant al intregului proces". El a descris lucrarea aflata in sarcina sa - in prezent, un schelet format din 10.000 de tije de otel - ca o bucla pliata in spatiu.

Situata in cartierul de afaceri, cladirea este fotografiata din toate colturile. In fata acestei sfidari arhitecturale si a complexitatii structurii cu inaltimea de 234 metri, autoritatile din Beijing au alcatuit o echipa de 13 ingineri care au lucrat doi ani cu OMA. Odata terminat, in principiu in 2009, ansamblul va reprezenta cel mai mare sediu din lume pentru o intreprindere si al doilea imobil de birouri, dupa Pentagon. Bugetul initial a fost de peste 600 milioane de dolari.

Alaturi de Opera din Beijing, realizata de francezul Paul Andreu, turnul CCTV - dupa numele audiovizualului propagandei chineze - reprezinta simbolul noului Beijing modern care va gazdui Jocurile Olimpice in august anul viitor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.