Purtatorul de cuvant al fortelor de securitate kurde, peshmergas, a precizat ca militarii turci, sustinuti de aviatie, au intrat intr-o zona muntoasa si impadurita, unde nu se afla desfasurata nici o forta irakiana sau kurda, nefiind cunoscute nici numarul lor, nici pana unde au intrat pe teritoriul irakian. Cotidianul turc Hurriyet preciza ca soldatii ar putea apartine unitatilor de comando care au incercat sa blocheze rebelii kurzi alungati de pe pozitiile lor de bombardamentele de duminica, informeaza Romania Libera.

Potrivit Jurnalul National, decizia Turciei de a trimite 300 de militari in cursul nopții de luni spre marți pe teritoriul kurd, in zona Dahuk, a fost criticată dur de responsabilii europeni. Este prima operațiune militară desfășurată pe teritoriul irakian după ce Parlamentul de la Ankara a dat undă verde armatei turce să intre in cele trei provincii controlate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din nordul Irakului.

Intrebat despre aceasta incursiune, potrivit Cotidianul, presedintele turc Abdullah Gul nu a facut precizari despre misiunea militarilor, dar a declarat ca „armata face ceea ce este necesar“.

Incursiunea militara turca a fost lansata in momentul in care Condoleezza Rice se afla intr-o vizita la Kirkuk, un oras bogat in petrol din nordul Irakului, la doar 200 de kilometri de zona penetrata de militari. Potrivirea nu este intimplatoare, avind in vedere ca SUA au insistat pe linga guvernul de la Ankara sa nu intervina pe teritoriul irakian, de teama destabilizarii situatiei din regiunea kurda, singura ce nu se confrunta cu tulburari armate.