Mii de angajati din sectorul public din Ungaria au declansat o greva impotriva unui plan guvernamental care prevede alocarea unor importante sume de bani pentru investitii in sistemul de sanatate, in paralel cu transferul unor servicii in administrarea sectorului privat, relateaza BBC.

Protestele au provocat intirzieri ale trenurilor si curselor aeriene, dar autobuzele de cursa lunga au circulat conform programului. Angajatii cailor ferate ungare au oprit mai mult de jumatate din trenuri, dar greva a avut loc in mai multe sectoare ale economiei, nemultumirea referindu-se la privatizarea partiala a sectorului asigurarilor sociale, informeaza Cotidianul.

Programul curselor aeriene pe aeroportul Ferihegy din Budapesta nu a fost perturbat. Potrivit purtatorului de cuvint, Domokos Szollar, doua sindicate ale angajatilor au intrerupt programul de lucru intre orele 07.00-09.00 (08.00-10.00, ora Romaniei), 37 de curse aeriene fiind programate sa aterizeze si sa decoleze in acest timp.

Adevarul adauga ca ieri-dimineata, doar 45% din trenuri circulau si 3.500 de angajati participau la greva, potrivit confederatiei sindicale Liga, aflata la ini­ti­a­tiva miscarii. Sindicatele au anuntat ca "mai bine de" 10.000 de profesori si-au intrerupt activitatea, alaturi de personalul a 15 spitale, clinici si cabinete medicale.

Parlamentul ungar urma sa dezbata ieri un proiect de lege controversat care imparte organismul public de asigurari sociale in 22 de centre regionale care pot fi deschise in proportie de 49% capitalului privat, in cadrul unui program de reforme destinate sa reduca deficitul sistemului de asigurari medicale.

BBC informeaza ca sindicatele din Ungaria au declarat ca greva declasata luni va fi pe timp nelimitat.

Se asteapta sa se alature protestelor peste 10.000 de profesori, angajati din spitale, precum si angajati ai aeroporturilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.