Reprezentanti din peste 60 de tari s-au intrunit ieri la Paris pentru a discuta un pachet de ajutoare in valoare de aproape sase miliarde de dolari menit sa imbunatateasca viata palestinienilor, si sa puna bazele unui statv palestinian viabil.

Potrivit Cotidianul, conferinta donatorilor este o urmare a summitului de la Annapolis, de luna trecuta, care a constituit prima intilnire de negociere intre israelieni si palestinieni, dupa sapte ani. In cadrul acelui summit se stabilise ca un stat palestinian sa fie infiintat pina la sfirsitul anului 2008.

Ziua adauga ca marii conducatori ai lumii incep sa inteleaga ca pacea palestiniano-israeliana, dincolo de controversele politice cronice, este si o problema economica. Intr-o lume extrem de saraca si sugrumata de mizerie, oamenii nu au ce sa piarda si extremismul prospera. Ceea ce ar urma sa devina statul Palestina s-a divizat in trei zone distincte: teritoriile ocupate inca de Israel, Cisiordania administrata de Autoritatea Palestiniana a lui Mahmoud Abbas (Abu Mazen) si Gaza premierului Hamas Ismail Haniyeh.

La conferinta donatorilor de la Paris, cea mai mare donatie a fost anuntata de UE: 650 de milioane $, informeaza Cotidianul.

Printre cei prezenti s-au numarat, alaturi de reprezentantul UE pentru negocierile de pace din Orientul Mijlociu, Tony Blair, secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.