2007 a fost cel mai negru an inregistrat vreodata pentru presa, pentru ca cel putin 110 jurnalisti au fost ucisi in 27 de tari de la 1 ianuarie, fata de 96 in 2006, a anuntat ieri organizatia pentru protejarea jurnalistilor Presse Emblème Campagne (PEC), cu sediul la Geneva, relateaza NewsIn.

Cresterea numarului de morti in randul jurnalistilor este mai mare cu 14% fata de 2006 si cu 60% fata de 2005.

Doua treimi dintre jurnalisti au murit in zone de conflict (Irak, Somalia, Sri Lanka, Afganistan, RDC), potrivit studiului PEC, care militeaza pentru o conventie internationala precisa pentru protejarea jurnalistilor in zonele de conflict.

Pentru al cincilea an consecutiv, Irakul a fost tara cea mai periculoasa, cu 50 de jurnalisti ucisi si in total cu cel putin 250 jurnalisti morti de la interventia militara din 2003. "Niciodata un conflict nu a provocat un astfel de dezastru in randul presei", a spus secretarul genetral al PEC, Blaise Lempen.

Pe locul doi este Somalia, unde opt jurnalisti au murit anul acesta, fata de unul singur anul trecut, iar pe trei este Sri Lanka, unde au fost inregistrate sapte victime ale razboiului civil.

PEC, care regrupeaza 35 de asociatii si sindicate din circa 100 de tari, a anuntat lansarea unei consultari mondiale pentru un proiect de conventie internationala pe tema protejarii jurnalistilor din zonele de conflict.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.