Membrii unei celule teroriste de extrema stanga ce aminteste de Brigazile Rosii au inceput sa fie audiati saptamana trecuta, dupa arestarea lor in luna februarie.

La inceputul acestui an, politia italiana a arestat 15 membri ai unei organizatii teroriste autointitulate Partidul Comunist Politico-Militar. Cei 15 erau organizati in trei celule, la Milano, Torino si Padova. Liderul celulei din Torino era un important lider de sindicat, Vincenzo Sisi.

Idealurile revolutionare ale "luptei de clasa" ce au dus la asasinarea premierului Aldo Moro in 1978 nu au pierit nici azi in Italia, dupa cum arata cazul celulei teroriste conduse de Vincenzo Sisi, informeaza Wall Street Journal.

In momentul in care politia dintr-un mic oras de langa Torino l-a arestat, sotia muncitorului de 54 de ani era convinsa ca e vorba de o greseala. Nu stia insa ca sotul sau ducea de ani de zile o viata dubla - cetatean model acasa si la munca, dar in secret lider al unei celule teroriste care planuia spargeri la banci, atentate cu bomba si asasinate, in spiritul Brigazilor Rosii care au terorizat Italia in anii '70.

In gradina lui Sisi, sub straturi cu usturoi, politia a gasit ascunsa o mitraliera Kalashnikov. Din inchisoare, Sisi a trimis scrisori in care se descria ca facand parte din "aripa politico-militara care pregateste lupta pentru a pune in sfarsit capat exploatarii barbare". Dincolo de retorica vetusta, cazul Sisi atesta renasterea unei miscari eradicate la sfarsitul anilor '80, cand oamenii legii au reusit sa anihileze structurile Brigazilor Rosii.

Terorismul de stanga a revenit insa un deceniu mai tarziu: in 1999, un grup care se revendica a fi noua Brigada Rosie l-a omorat pe profesorul si consilierul guvernamental Massimo D'Antona. Trei ani mai tarziu, Marco Biagi, un alt consilier guvernamental in probleme de munca, este impuscat cu aceeasi arma.

Descoperirea grupului din jurul lui Sisi se inscrie in aceasta serie: la abia cateva luni dupa asasinarea lui Biagi, muncitorul, de asemenea membru activ intr-un sindicat local, incepe sa recruteze militanti pentru a complota mai multe atentate. Dupa descoperirea intamplatoare, intr-un apartament din Milano, a unui echipament sofisticat de supraveghere, a unor uniforme false si a mai multor manuale de fabricare a bombelor, politia a intrat pe fir si a inceput sa-i urmareasca pe membrii celulei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.