Dupa cinci ani de control britanic, responsabilitatea pentru securitatea provinciei Basra a fost transferata, ieri, autoritatilor irakiene.

Potrivit Ziua, ceremonia de predare de catre Marea Britanie a controlului provinciei Basra catre Guvernul irakian a inceput la scurt timp dupa ora 08.00 GMT (10.00, ora Romaniei). Ceremonia, desfasurata la baza aeriana britanica de pe aeroportul din orasul Basra, a fost deschisa prin lecturarea unor versete din Coran si printr-un discurs al lui Mouaffak al-Roubaie, consilierul irakian pentru securitate nationala.

"Astazi ne aflam in fata unei jonctiuni istorice si a unei zi speciale, una dintre cele mai importante din istoria moderna a provinciei Basra", a declarat guvernatorul provincial Mohammed Mosbah al-Waeli.

Basra este ultima din cele patru provincii situate in sudul extrem al Irakului care trec in controlul irakienilor, dupa ce trupele britanice le-au predat responsabilitatea pentru provinciile Mouthanna, Zi Qar si Missane.

Odata cu preluarea controlului asupra provinciei Basra, foarte bogata in petrol, irakienii se afla in fata celui mai important test de pana acum privind mentinerea pacii intr-o regiune fara ajutorul SUA sau al aliatilor, informeaza EVZ.

Comandantul britanic Graham Binns, care a semnat acordul de transfer, a declarat insa ca fortele irakiene de securitate sunt pregatite pentru aceasta misiune. Basra, care numara o populatie de 2,6 milioane de locuitori, majoritatea siiti, este a noua dintre cele 18 provincii existente in Irak in care responsabilitatea pentru securitate revine fortelor irakiene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.