Aviatia turca a bombardat ieri dimineata bazele organizatiei teroriste PKK din nordul Irakului.

A fost unul dintre cele mai puternice raiduri impotriva combatantilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, separatist), efectuat in interiorul frontierelor irakiene, transmit agentiile internationale, potrivit Adevarul.

Raidurile aeriene au vizat regiunile Zap, Hakurk si Avasin, dar si masivul Qandil, care le serveste drept ascunzatoare rebelilor PKK, a indicat Statul Major General turc. Bombardamentele au inceput dupa miezul noptii, in jurul orei locale 01.00 (23.00 GMT). Conform AP, care citeaza acelasi comunicat, artileria turca a continuat sa bombardeze zona si dupa retragerea avioanele de lupta inapoi pe teritoriul turcesc.

In ciuda declaratiilor armatei turce, care sustine ca nu a bombardat regiuni locuite de civili, oficialii locali kurzi au declarat ca satele din regiune au fost lovite. Primarii oraselor Jarawa si Sankasar au anuntat ca mai multe case si o scoala au fost bombardate. Mai mult, primarii au anuntat ca o femeie a fost ucisa in atacuri si alte doua persoane au fost ranite, informeaza Cotidianul.

Potrivit BBC, seful fortelor armate din Turcia a a afirmat ca atacurile aeriene au avut sprijinul direct al Statelor Unite.

La Washington, autoritatile americane au evitat sa spuna ca au aprobat raidul, admitand insa ca au fost anuntate de iminenta acestuia. Statele Unite, la fel ca in trecut, au cerut insa Turciei sa nu declanseze o operatiune terestra de amploare in nordul Irakului, pentru a se evita destabilizarea regiunii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.