Sase rachete cu focos nuclear au "disparut" fara urma dintr-o baza militara

Prestigioasa publicatie "Military Times" a dezvaluit recent ca, in noaptea de 29 spre 30 august 2007, sase rachete de tip "AGM-129" (Advanced Cruise Missiles, ACM), dotate cu focoase nucleare de tip "W80-1" au disparut de la o baza din Louisiana. Stirea pare incredibila, intrucat rachetele nucleare sunt permanent si multiplu monitorizate. Nu pot "disparea" pur si simplu.

Cele sase rachete nucleare fusesera transportate aerian de la Baza Minot (North Dakota) la Baza Barksdale (Louisiana). Baza USAF Minot constituie sediul unitatii "91st Space Wingo", aflata sub comanda lui "Air Force Space Command" (AFSPC). Interesant este faptul ca, potrivit rapoartelor oficiale, pilotii nu au stiut nici un moment ca transporta la bord arme de distrugere in masa. Asa ca, odata ajunsi in Louisiana, la baza Barksdale, ar fi lasat rachetele nesupravegheate timp de mai multe ore.

Generalul Richard Y. Newton, comandantul adjunct "US Air Force" pentru "Operatiuni, Planuri si Necesitati", a comentat incidentul afirmand ca s-ar fi produs "o serie fara precedent de erori", care demonstreaza "erodarea standardelor noastre de miscare a rachetelor nucleare".
Un expert isi marturiseste dubiile

Explicatiile generalului Newton nu sunt, insa, suficiente. Multi specialisti le considera complet neconvingatoare. Fiindca, in Statele Unite, securitatea armamentului nuclear este drastic si riguros reglementata. Pare de domeniul absurdului ca un simplu sir de neglijente si de coincidente sa poata conduce la "ratacirea" unor rachete strategice.

Pierderea unei simple mitraliere face, de regula, obiectul unei minutioase anchete. Exista proceduri amanuntite in armata americana privind manuirea armamentului clasic (nu mai vorbim de cel neconventional), care se respecta cu strictete. Pentru deplasarea armamentului nuclear exista un lant intreg de comanda si de avizare.

Lori Price de la "Citizens for Legitimate Government" observa ca, pentru deplasarea unei singure rachete nucleare, sunt necesare nu mai putin de 14 aprobari. Altfel spus, este practic imposibila mutarea neautorizata a acestui tip de armament - afara doar daca nu intervin "ordine superioare", care decid "ocolirea" procedurilor standard.

Specialistii au remarcat imediat faptul ca rachetele aduse de la Baza Minot aveau focoasele montate. Or, regulamentele prevad clar ca focoasele se transporta separat - din evidente motive de siguranta. Atasarea capetelor nucleare la rachete nu se face decat in conditii cu totul speciale, prevazute de regulamentele militare si tratatele internationale. O astfel de operatiune nu se putea petrece "accidental". Cine a dat ordinul de a se monta focoase termonucleare W180-1 la rachetele AGM-129? Si in ce scop?

Robert Stormer, fost ofiter in "US Navy", expert in probleme nucleare, are mari dubii cu privire la circumstantele "disparitiei" rachetelor nucleare. In articolul pe care il semneaza - "Nuke transportation story has explosive implications" - in "Forth Worth Star Telegram" din 8 octombrie 2007, Stormer scrie: "Presa a trecut in revista erorile savarsite de <<Air Force>> la transportul rachetelor nucleare, dar a scapat esentialul: cum puteau sa <<dispara>> niste rachete nucleare a caror manipulare presupune un lant intreg de comenzi si autorizari?".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.