Potrivit Ziua, belarusul este "pregatit sa joace un rol" alaturi de Rusia in cazul instalarii, pe Continent, a unor elemente ale scutului american antiracheta, l-a asigurat, ieri, presedintele belarus Aleksandr Lukasenko pe omologul rus, Vladimir Putin.

Oficialii de la Moscova lansau, ieri, o noua ofensiva verbala la adresa Londrei. Marea Britanie incearca in mod sistematic sa inrautateasca relatiile cu Rusia, a declarat, ieri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la doua zile dupa ce Kremlinul a ordonat inchiderea filialelor regionale ale British Council de pe teritoriul rus. "Marea Britanie a demarat un program de deteriorare sistematica a relatiilor noastre bilaterale, punand capat oricarui contact de cooperare cu FSB (serviciile secrete ruse) inclusiv tuturor operatiunilor comune impotriva terorismului", a afirmat seful diplomatiei ruse.

Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a minimizat importanta primei vizite oficiale in Belarus a omologului sau rus, Vladimir Putin, despre care unii analisti apreciasera ca ar putea duce la relansarea Uniunii Rusia-Belarus, relateaza EVZ.

„Pronosticurile din Rusia si din Belarus m-au uluit. Sunt socat sa vad ca vizita dumneavoastra a provocat agitatie si in Occident”, i-a spus Lukasenko lui Putin la primirea inaltului oaspete.

EVZ relateaza, potrivit agentiei Reuters, ca unii comentatori speculau ieri ca scopul vizitei lui Putin la Minsk este diferit. Astfel, a circulat versiunea potrivit careia cei doi urmau sa discute problema amplasarii de rachete rusesti in Belarus, ca raspuns la planurile americane de a instala elemente ale scutului antiracheta in Cehia si Polonia.