Cu putin inainte ca Vladimir Putin sa confirme ca nu se va eterniza ca presedinte la Kremlin (pentru a ramane, totusi lider national) publicatia Foreign Policy a facut un top al “presedintilor pe viata”.

In capul listei figureaza liderul cubanez Fidel Castro Ruz, cu 48 de ani de exercitare a functiei supreme. El ramane, in continuare, pe pozitii, dupa ce in 2003 fusese re-re-re...ales, cu suta la suta din voturile Adunarii Nationale. La o varsta venerabila si cu sanatatea greu incercata, El Lider Maxino si-a anuntat intentia de a candida si la viitoarele alegeri.

Il secondeaza Omar Bongo, presedinte (de 39 de ani) al Republicii Gabon. Mai modest, la ultimele alegeri el a intrunit doar 79,2 la suta din sufragiile exprimate ale alegatorilor. Este drept ca, la respectivele alegeri, membrii fortelor de securitate au votat cu doua zile inainte de restul cetatenilor.

Pe locul al treilea Ali Abdullah Saleh, presedinele Yemenului, cu 29 de ani in functia suprema. Instalat la putere printr-o lovitura militara, a devenit si presedinte ales in 2006 (cu 77,2 la suta).

Presedintele Republicii Maldive, Maumoon Abdul Gayoom, exercita functia de sef al statului de 28 de ani, ultima data fiind reales cu 90,3 la suta din voturi. Maldive - declara presedintele - este o tara cu o “democratie limitata”.

Pe locul al cincilea, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, presedintele Republicii Guineea Ecuatoriala, cu o vechime in functie tot de 28 de ani. Si el, la baza, militar, a ajuns la putere inlaturandu-si unchiul de la presedintie, tot printr-o lovitura de stat.

De prisos sa mai remarcam ca, dupa niciun criteriu, statele cu asemenea presedinti longevivi nu au parte de democratie, decat - vorba unuia dintre ei - in cel mai fericit caz “limitata”.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.