Anul 2007 a adus o crestere a numarului turistilor in orasul in care s-a nascut Iisus Hristos. Primarul Bethleemului, Victor Batarseh, crede ca marea crestere a numarului de vizitatori s-a datorat „eforturilor depuse de biserici" pentru a readuce pelerinii, dupa ce „orasul a devenit mai sigur", in contextul diminuarii violentelor in Cisiordania.

Numarul turistilor care vin la Bethleem a crescut cu un procent de circa 60%. Tot mai multi vizitatori sunt atrasi de acest „oras sfant", in pofida controversatei „bariere de securitate" dintre Israel si Cisiordania. „Leaganul lui Hristos s-a transformat intr-o mare inchisoare", se plange primarul Batarseh, adaugand ca 700 de hectare de teren cultivat au fost confiscate de la palestinieni pentru a ridica zidul de separare.

Primarul spune ca „bariera de securitate" a dus la cresterea somajului, din cauza ca locuitorii nu pot merge sa-si caute de lucru dincolo de aceasta. El spera, „desi nu are mare incredere", ca recenta reuniune de la Annapolis, din SUA, va avea urmari favorabile pentru palestinieni.

Franta a platit decoratiunile de Craciun

In ianuarie 2007, peste 18.000 de turisti au sosit la Bethleem si, incepand din septembrie, numarul acestora a crescut foarte mult, ajungand la 64.500 de persoane. in majoritate, vizitatorii sunt pelerini, care au fost incurajati sa vina in „Orasul Nativitatii", intr-un context general de diminuare a violentelor in Cisiordania, constatat in ultimele luni. inainte de inceputul celei de-a doua Intifade, din septembrie 2000, circa un milion de persoane soseau in fiecare an la Bethleem, un oras cu doar 30.000 de locuitori, care traieste in principal de pe urma turismului religios.