De ieri, teoretic, Rusia isi poate desfasura trupele si tancurile la frontiere fara a mai informa NATO despre aceste manevre, informeaza Cronica Romana.

Potrivit EVZ, Federatia Rusa a incetat, in noaptea de marti spre miercuri, aplicarea Tratatului asupra Fortelor Conventionale in Europa (CFE), dupa ce presedintele Vladimir Putin a semnat, la 13 iulie, un decret in acest sens, documentul fiind adoptat de ambele Camere ale parlamentului in cursul lunii trecute.

Potrivit Ministerului rus de Externe, masura denuntarii Tratatului a fost dictata de “circumstante exceptionale, care afecteaza securitatea Rusiei si au cerut masuri imediate”, relateaza Cronica Romana.

Ministerul de Exerne adauga in comunicatul oficial ca “nu avem in prezent niciun plan de dislocare de armament masiv la frontierele vecinilor nostri”. Dar problema este una de principiu. Un reprezentant al Ministerului de Externe, Anatoli Antonov, a descris-o in termini retorici: “Imaginati-va ca presedintele Bush nu si-ar putea muta trupele din California la New York... Este ridicol”

Tarile NATO au invocat ca motiv al neratificarii CFE mentinerea prezentei militare ruse in fostele republici sovietice Moldova si Georgia. Acum, potrivit analistului american Vladimir Socor, se intrevede si o cale de iesire din acest impas, prin tolerarea de catre SUA a prezentei militare ruse in Republica Moldova pe termen nelimitat.

Departamentul de Stat a avansat Rusiei oferta de a relua retragerea de munitii “atunci cand va fi posibil”.

Documentul oficial al Statelor Unite propune ca “Rusia sa continue sa contribuie la forta de mentinere a pacii, sub mandat OSCE”. Este vorba de “aproximativ 200 de observatori civili, atasati unei misiuni OSCE extinse, cu mandat de observare a derularii operatiunilor de mentinere a pacii si de promovare a contactelor intre parti, pentru atingerea scopului de demilitarizare a conflictului”


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.