Guvernul rus va suspenda temporar activitatea filialelor British Council din Rusia, mai putin cel din Moscova, incepand cu 1 ianuarie.

Potrivit Guvernului rus, British Council nu a inregistrat legal cele 15 oficii culturale regionale, asa ca va ramane deschis doar centrul de la Moscova, informeaza Gandul.

Autoritatile ruse sustin ca aceasta organizatie, care promoveaza cultura engleza si ofera cursuri de limba engleza, a incalcat si reglementarile privind plata taxelor si impozitelor. „in disputa se afla suspendarea activitatilor lor, inclusiv a proiectelor curente, pana la ajungerea la un acord intre partile rusa si britanica”, precizeaza ministerul.

Dar baza reala a incidentului pare sa fie cu totul alta. Intr-un interviu acordat la BBC, ministrul de externe al Rusiei, Sergei Lavrov a motivat decizia autoritatilor de la Moscova prin faptul ca, ani de zile relatia dintre cele doua state nu a putut fi consolidata, ci dimpotriva, s-a subrezit.

Acest lucru a devenit si mai evident cand, in luna iulie, Marea Britanie a hotarat sa expulzeze cativa diplomati rusi.

„Guvernul Marii Britanii a luat pana acum cateva decizii care au inflamat sistematic relatiile noastre. si trebuia sa reactionam. Asta nu are nimic de-a face cu sentimentele anti-britanice. Bineinteles, cand expulzezi mai multi diplomati rusi te gandesti implicit la razbunare" , a declarat ministrul rus de externe, Sergei Lavrov, potrivit BBC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.