Secretarul de Stat american Condoleezza Rice a lansat critici neobisnuit de dure pentru administratia de la Casa Alba. Ea a spus, dupa o intilnire cu ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni, ca intentia Israelului de a construi case in zona araba din Ierusalimul de Est „nu poate da nastere la incredere exact intr-un moment in care tocmai de asta e nevoie“.

Condoleezza Rice a avertizat ca planul Israelului pune in pericol negocierile care abia au fost reluate la conferinta de la Annapolis de luna trecuta. Israelul deja a lansat invitatii de licitatie pentru terenuri in cartierul Har Homa din Ierusalimul de Est.

Masura este surprinzatoare de vreme ce premierul Ehud Olmert promisese ca nu vor mai fi infiintate noi colonii, mai ales in Ierusalimul de Est, un spatiu extrem de important pentru palestinieni, care vor acolo capitala viitorului stat.

Premierul palestinian Salam Fayyad, aflat in vizita oficiala la Bruxelles, a declarat ca ultima actiune a Israelului contrazice in totalitate „litera si spiritul“ negocierilor de la Annapolis.