Un fost ofiter CIA care a condus interogarea lui Abu Zubaydah, un presupus membru influent al retelei al-Qaida, a justificat luni, recurgerea la tehnici ce se aseamana cu tortura, pentru interogarea presupusilor membri al-Qaida.

Zubaydah, primul membru influent al gruparii capturat de Statele Unite dupa 11 septembrie, a fost supus la metoda ce presupune simularea inecului, a spus John Kiriakou, precizand ca folosirea acestei trehnici a fost aprobata de responsabili ai CIA. Intrebat daca aceasta tehnica se aseamana cu tortura, el a raspuns: "Pe atunci, nu. Cred ca mi-am schimbat opinia si cred ca simularea inecului este ceva ce nu mai trebuie practicat", potrivit unui interviu pentru ABC News.

Aceasta tehnica a facut totusi diferenta, a spus fostul ofiter CIA. "A doua zi dupa interogatoriu, Zubaydah a spus ca Allah l-a vizitat noaptea in celula sa si i-a spus sa coopereze. Dupa aceea, a raspuns la toate intrebarile", a explicat el. "Valoarea informatiilor pe care le-a transmis a permis evitarea a numeroase atacuri, poate zeci", a subliniat Kiriakou.

Intrebat despre recurgerea la metode dure in timpul interogatoriilor, el a raspuns: "Suntem americani si stim mai bine. Nu ar fi trebuit sa recurgem la astfel de lucruri, dar ce s-ar intampla daca nu supunem o persoana la tehnica simularii inecului si se produce un atac? Intr-un astfel de caz mi-ar fi greu sa mai iert".

"Ca multi americani, sunt impartit intre ideea ca simularea inecului este tortura si calitatea informatiilor de multe ori obtinute astfel", a spus fostul ofiter CIA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.