In 2005, CIA a lansat un program secret care avea drept scop atragerea in Orient a iranienilor implicati in programul nuclear.

Ptrivit Adevarul, programul, intitulat „The Brain Drain" (migratia creierelor), a fost initiat la ordinul Casei Albe, care dorea sa stranga informatii despre dosarul nuclear iranian. Totodata, administratia americana viza o sabotare a programului, prin atragerea unor oameni de stiinta, ofiteri si alte persoane avand legatura cu dezvoltarea capacitatilor nucleare ale Teheranului.

Informatiile oferite de oficialii iranieni atrasi de programul CIA se afla la baza raportului lansat saptamina trecuta de serviciile americane de informatii, conform caruia programul militar nuclear iranian a fost oprit incepind din 2003. Totusi, membrii serviciilor SUA abordati de „Los Angeles Times“ au refuzat sa comenteze in ce masura se bazeaza raportul pe declaratiile celor atrasi prin „Brain Drain“, informeaza Cotidianul.

Cotidianul american nu a reusit sa afle nici numele, nici functiile dezertorilor iranieni. Se pare insa ca guvernul american le ofera celor in cauza atit relocarea intr-o alta tara, inclusiv cu sprijinul altor servicii de informatii prietene, cit si resurse financiare pe viata.

Desi identitatea persoanelor implicate nu au fost dezvaluita, Cotidianul informeaza ca au existat unele speculatii conform carora fostul ministru adjunct al Apararii iraniene Ali Reza Asgari, care a disparut in luna februarie, in timpul unei vizite in Turcia, ar fi fost relocat de CIA.

Initiativa CIA nu a avut insa prea mult succes, chiar daca agentia promitea ajutor financiar pe viata si sprijin pentru stabilirea intr-o alta tara. Foarte putini iranieni au fost atrasi de oferta, dar niciunul dintre ei nu avea acces la date strict secrete, informeaza Adevarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.