Primul ministru al Marii Britanii, Gordon Brown, a anuntat ca armata britanica va preda autoritatilor irakiene controlul asupra provinciei Basra in urmatoarele doua saptamani.

Premierul Brown a facut duminica o vizita neanuntata in provincie pentru a se intalni cu trupele britanice.

Gordon Brown a sosit duminica seara in Basra la bordul unui avion militar, la adapostul intunericului.

Priemierul britanic a facut anuntul privind predarea controlului asupra provinciei Basra inainte de Craciun intr-un discurs tinut in fata militarilor incartiruiti la baza aeriana de langa orasul Basra.

Anterior acestui anunt el a avut o convorbire telefonica cu omologul sau irakian, Nouri al-Maliki. Conform autoritatilor britanice, comandantii trupelor americane au fost consultati si sustin acest plan.

Cei 4.500 de militari britanici care se mai afla inca in provincie se vor concentra exclusiv asupra instruirii fortelor de securitate irakiene. incepand din primavara numarul lor se va injumatati.

Domnul Brown a spus ca situatia de securitate din provincie s-a imbunatatit si ca sunt 30.000 de politisti si militari irakieni pregatiti sa preia controlul asupra regiunii in urmatoarele cateva saptamani.

Basra este ultima dintre cele sapte provincii controlate de armata britanica care revine sub control irakian.

Gordon Brown le-a urat Craciun fericit militarilor si i-a laudat pentru "profesionalismul, curajul si patriotismul" lor. El a spus ca "intreg poporul britanic" este mandru de realizarile lor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.