Iranul nu mai accepta nicio tranzactie petroliera facturata in dolari americani, deoarece considera ca nu mai este o „moneda fiabila” in conditiile prabusirii cotatiei biletului verde fata de euro, a anuntat ministrul iranian al Petrolului, Gholam Hossein Nozari.
Decizia, desi considerata de unii analisti ca fiind in intregime politic motivata, are si o componenta economica: in cursul acestui an dolarul s-a devalorizat cu circa 15 la suta fata de moneda unica europeana si fata de alte valute importante precum yenul nipon sau francul elvetian. Aceasta devalorizare a condus la scaderea considerabila a veniturilor statelor membre ale OPEC, care utilizeaza aproape exclusiv dolarul pentru plata livrarilor de „aur negru”.

Decizia Iranului ar putea conduce la o restructurare a primelor doua rezerve valutare ale lumii, cea chineza, estimata la 1.430 de miliarde de dolari si cea japoneza, 970 de miliarde de dolari in noiembrie 2007, in sensul reducerii ponderii dolarului si a cresterii ponderii euro si yenului in totalul acestor detineri. China si Japonia sunt doua dintre cele mai importante destinatii ale petrolului iranian, alaturi de statele din Europa de vest, majoritatea utilizand euro drept moneda proprie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.