Autoritatile de la Belgrad si cele de la Pristina nu au ajuns la un acord, astfel ca ce va urma ramane in continuare sub semnul incertitudinii, in conditiile in care reprezentantii etniei albaneze din Kosovo au amenintat ca vor proclama unilateral independeta provinciei.

Serbia, sustinuta de Rusia, se opune categoric unei asemenea initiative.

Premierul Serbiei, Vojislav Kostunica, a declarat dupa ultima runda de negocieri esuate ca tara sa pregateste un plan pentru eventualitatea unei declarari unilaterale a independentei de catre Kosovo.

El a precizat ca este vorba de o actiune pasnica.

Reprezentantii majoritatii albaneze din Kosovo par insa hotariti sa nu renunte la a proclama independenta provinciei si sa respinga statutul de autonomie extinsa oferit de Belgrad.

La reuniunea NATO de saptamana trecuta, statele membre au decis sa pastreze la acelasi nivel prezenta militara de pastrare a pacii in Kosovo.

O masura menita, potrivit reprezentantilor organizatiei, sa descurajeze orice intentie de a se recurge la violenta in disputa privind statutul provinciei.

Pe de alta parte, ministrul de externe al Rusiei, Sergei Lavrov, a cerut ca eforturile de mediere pentru ajungerea la un compromis sa continue si dupa 10 decembrie. Mai mult, el a acuzat Occidentul ca blocheaza un posibil compromis vorbind despre o inevitabila independenta a provinciei.

Statele Unite si cele mai multe dintre statele membre ale Uniunii Europene par gata sa recunoasca un Kosovo independent. Unele tari ale Uniunii, printre care si Romania sunt rezervate.

Unul dintre motive e ca astfel s-ar crea un precedent pentru minoritatile etnice din alte parti ale Europei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.